top of page

Tasarım Tescili

Birlikte Tasarım Yapmak

Tasarım; Sınai Mülkiyet Kanunun 55. maddesinde; “Ürünün tümü veya bir parçasının ya da üzerindeki süslemenin çizgi, şekil, biçim, renk, malzeme veya yüzey dokusu gibi özelliklerinden kaynaklanan görünümüdür.” şeklinde tanımlanmıştır. Tasarımın tescil edilebilmesi için söz konusu ürünün yeni ve ayırt edici niteliğe sahip olması gerekir. Yenilik; ürünün başvuru tarihinden önce dünyanın herhangi bir yerinde kamuya sunulmamış olmasını, Ayırt edicilik; başvuruya konu tasarımın, kamuya sunulmuş herhangi bir tasarımdan aynı kullanıcı üzerinde yarattığı genel izlenim itibariyle farklı olmasını ifade etmektedir.

 

Tasarımın konusu; gıda ürünleri, tekstil ürünleri, mobilya, her türlü alet, elektrikli ürünler, web sitesi, dijital ürünler gibi günlük hayatta karşılabileceğimiz her şey olabilir. Ancak tasarımın sağladığı koruma, ürünün dış görünümüne ilişkindir. Ürünün işlevi, iç aksamı, çalışma prensibi, formülü, bilimsel çözüm yolu vs. hususlar korunmamaktadır. Bu nevi özellikler patent ve faydalı modelin koruma kapsamındadır.

Tasarım başvurusu; tasarımın görünümünü yansıtan ve yayım yoluyla çoğaltılmaya elverişli resim, çizim, grafik, fotoğraf veya benzer biçimde hazırlanmış görsel anlatımı sunulmak suretiyle yapılmaktadır. Korumanın sınırını görsel anlatım oluşturmaktadır. Ayrıca ürünün niteliğine göre Locarno Sınıfı seçilerek başvuru yapılır. İsteğe bağlı olarak, tasarımın görsel anlatımlarını açıklayan bir tarifname de başvuru ile beraber sunulabilir. Ancak, sunulan tarifnameler, tasarım korumasının kapsamını etkilememektedirler. 

 

Yapılan tasarım başvuruları Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından şekli unsurlar bakımından inceledikten sonra yenilik ve ayırt edicilik unsurları açısından da araştırma yapmaktadır. Şekli unsurların eksikliği halinde başvurucuya bildirimde bulunularak eksikliklerin tamamlanması sağlanır. Yenilik ve ayırt edicilik unsurlarından birinin bulunmaması halinde başvurunun reddine karar verilir. Şekli unsurlarda eksikliği bulunmayan, yenilik ve ayırt edicilik vasfını taşıyan tasarımların tesciline karar verilerek Tasarım Bülteninde yayınlanmasına karar verilir. Başvurular 3 ay boyunca askıda kalarak üçüncü kişilerin varsa itirazları toplanır. Şayet üçüncü kişiler tarafından tasarım başvurularına itiraz varsa Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından itirazlar karara bağlanır. İtirazların haklı bulunması halinde tasarımın hükümsüzlüğüne karar verilir. İtiraz yoksa yahut itirazların nihai olarak reddine karar verilirse tasarım tescil belgesi düzenlenir.

 

Tasarım başvuruları dijital olarak, Marka Vekilleri ve Patent Vekilleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Ofisimiz; bünyesinde bulunan Marka Vekilleri aracılığıyla tasarım tescil süreçlerini başarı ile yürütmektedir. Ayrıca ekibimizde yer alan alanında uzman ve tecrübeli Avukat kadromuzla, Mahkemeler nezdinde görülmekte olan tasarım tecavüz davaları, tasarımın hükümsüzlüğü davaları, tasarımın gaspı davaları, maddi ve manevi tazminat talepleri gibi dava süreçleri ile Lisans ve Devir Sözleşmeleri hazırlanması işlemleri başarı ile yürütülmektedir.

bottom of page